top of page

Kuivat silmät?

Päivitetty: 28. lokak. 2023

Punaiset ja vuotavat silmät? Kuivat silmät ovat monen silmäoireen takana

Silmien kuivumisen aiheuttamat oireet – roskan tunne, punaisuus, vetistely, kutina ja valonarkuus – ovat monille tuttuja. Kun vaiva johtuu kuivasilmäisyydestä, kostutustuotteet auttavat.

”Silmän etuosan yleiset, epämääräiset vaivat ovat vyyhti, jossa aiheuttajana voi olla useita tekijöitä. Taustalla saattaa olla esimerkiksi hieman allergiaa, joka ei yksin aiheuta mitään, mutta kun päälle tulee katupölyä ja kuivuutta, niin vaivaa jo ilmeneekin”, sanoo silmätautien erikoislääkäri Petri Jalli Mehiläisestä.

Tavallisin ongelma – ja samalla monien oireiden aiheuttaja – on kuivat silmät. Varsinkin iän myötä vaiva yleistyy, sillä limakalvot kuivuvat tällöin myös silmissä.

Kuivasilmäisyydessä on kyse siitä, että kyynelnestettä ei erity riittävästi tai sen laatu ei riitä silmän voitelemiseksi.


Millainen silmätippa? Oikea kostutustuote löytyy kokeilemalla

Kuivia silmiä voi yleensä hoitaa itse – ja kostutustipat ovat paras keino.

”Pitää vain lähteä rohkeasti kokeilemaan, mikä tuote sopii itselle. Silmät ovat hyvin yksilöllisiä.”

Säilöntäaineettomat tipat ovat hyvä valinta, sillä ylimääräiset aineet voivat ärsyttää silmää.

Jalli neuvoo myös käyttämään erilaisia tuotteita rinnakkain: päivisin silmään voi laittaa nestemäisiä tippoja ja iltaisin ja aamuisin hoitavampia, paksumpia kostutustuotteita.


Kostuta riittävästi – ja ennaltaehkäise kuivuutta

Kuivat silmät ovat krooninen vaiva. Kun silmät ovat ärtyneet, kostutusta pitää käyttää riittävästi, sillä muutama tippa silloin tällöin ei auta kuin korkeintaan hetkellisesti. Ärtyneen silmän pinnan rauhoittamiseksi Jalli suosittelee kuurimaista, runsaampaa käyttöä useamman kerran päivässä. Jos tipasta on apua, jatkossa määrää voi vaihdella tarpeen mukaan.

”Kaikkein parasta tietysti on, jos kostutustipan osaisi laittaa ennaltaehkäisevästi, jo ennen kuin silmä on ärtynyt.”

Jalli muistuttaa, että kostutustuotteiden käyttöä ei kannata arastella: niistä ei ole koskaan haittaa.

”Vaikka kyse ei olisi kuivista silmistä, kostutustipat saattavat auttaa muihinkin vaivoihin, kuten lievään silmätulehdukseen. Niitä voikin olla hyvä pitää varalla kotona.”

Kaikkein parasta tietysti on, jos kostutustipan osaisi laittaa ennaltaehkäisevästi.Kuivat silmät oireilevat monin tavoin

Kuivasilmäisyyden oireet ovat moninaiset. Niitä voivat olla roskan tunne, kutina, kirvely ja punoitus. Myös vetistely liittyy kuivasilmäisyyteen, vaikka moni ei osaa yhdistää valuvia silmiä kuivuuteen. ”Kun silmä ärtyy kuivuudesta, se yrittää kastella itseään. Samalla kyynelnesteestä tulee vetisempää”, Jalli selittää.

Samat oireet voivat kuitenkin kertoa myös muista vaivoista.


Vuotavat silmät voivat johtua kyynelkanavan tukoksesta

Vuotavien silmien syynä voi olla ärsytyksen – jota aiheuttaa esimerkiksi kuivuus, hankaava ripsi tai silmätulehdus – ohella myös kyynelkanavan tukos. ”Kyynelkanava on viemäri, jonka kautta kyynelneste kulkeutuu silmänurkasta nenään. Jos viemäri ei vedä, silmä vuotaa. ”Tukoksen avaamiseen tarvitaan yleensä kirurginen hoito, mutta ahtaan kanavan auki pysymiseen saattaa riittää kyynelnesteen määrän pitäminen normaalina kostutustippojen avulla. Kokeile kyynelkanava tukokseen kostutustippoja!


Punaisissa silmissä saattaa riehua tulehdus

Jos silmä on punainen, sitä kirvelee ja se rähmii, kyse voi olla sidekalvon tulehduksesta. Yleensä tulehdus alkaa toisesta silmästä ja leviää pian myös toiseen. Antibioottitipoilla tulehduksen saa hoidettua, paitsi jos kyse on virusperäisestä tulehduksesta.

”Bakteeritulehduksen tunnistaa yleensä tavallista vahvemmasta rähmimisestä. Virusperäinen vaiva saattaa kestää pari kolmekin viikkoa. Silloin ei voi kuin odottaa – ja tarvittaessa käyttää kostutustippoja oireita helpottamaan. Hankalia oireita silmälääkäri voi joskus rauhoittaa esimerkiksi kortisonipitoisilla tipoilla”, Jalli sanoo.

Silmään voi myös iskeä herpes, jolloin rähmimistä on tyypillisesti vähemmän, mutta silmä on paitsi punainen, myös kipeä ja valonarka. Vaiva on usein toispuoleinen. Herpeksen oikea hoito on tarkkaa: esimerkiksi kortisoni saa silmän lehahtamaan.


Allergia voi aiheuttaa kutinaa ja roskan tunnetta silmässä.

Silmä saattaa punoittaa myös allergian takia. Yleisin allergian oire on kutina ja roskan tunne. Lievään allergiaan apu saattaa jälleen kerran löytyä kostutustipoista, jotka huuhtovat allergeenejä pois silmästä. Jos kostutus ei riitä, tilalle tai oheen voi käyttää allergiatippoja. ”Niilläkään ei saa pahaa aikaa – päinvastoin voi hyötyä, vaikkei allergiaa olisikaan”, Jalli muistuttaa. Silmien sisänurkan kutinaan voi kokeilla paitsi kostutustippoja myös silmään laitettavia A-vitamiinipitoisia voiteita. Ne voivat auttaa paikalliseen ärsytykseen, jos esimerkiksi iho on hieman rikki.


Milloin silmävaivojen vuoksi lääkäriin?

Silmälääkärille pitää mennä, jos kuivasilmäisyys ei helpotu itsehoidolla, silmässä on selvää kipua tai rähmintää tai näkö heikkenee.

Myös värikalvontulehdus vaatii lääkärinhoitoa. Jos silmä on kipeä ja erittäin valonarka tavallisessa valaistuksessa, mutta ei rähmi, voi kyse olla tästä vaivasta. Joissain tapauksissa silmä on punainen kuin tomaatti.

Silmälääkärille pitää mennä, jos kuivasilmäisyys ei helpotu itsehoidolla

”Kivun ja näön heikkenemisen ohella paha valonarkuus onkin aina syy suunnata silmälääkärille”, Jalli muistuttaa.


Muista silmän kostutustuotteiden käytössä:

· Käytä kostutustuotteita mieluiten ennaltaehkäisevästi.

· Kostuta silmää riittävästi, muutama tippa ei välttämättä auta.

· Säilöntäaineettomat tuotteet ovat turvallinen valinta.

· Sopivimman tuotteen löydät kokeilemalla. Aloittaa voit kevyellä perustipalla ja edetä tarpeen mukaan hoitavampiin tuotteisiin.

· Aamuisin ja iltaisin toimii usein paksumpi ja hoitavampi tuote, esimerkiksi silmägeeli. Päivisin sopii nestemäinen ja ohuempi silmätippa.

· Jos tuntuu, että silmätipat eivät päivällä riitä tai niiden käyttö on vaikka työpöydän ääressä hankalaa, voi myös kokeilla helppokäyttöistä silmäsuihketta.

· Olemassa on myös kosteuttavia piilolinssien hoitonesteitä.

Teksti: Sanna Jäppinen

Lähde: Itsehoitoapteekki
Comments


bottom of page