top of page

Nauti auringosta turvallisesti


Nauti auringosta turvallisesti

Kun muistaa suojautua auringolta, kesästä saa monta iloa enemmän irti. Aurinkovoide on tärkeä perusvaruste niin mökille, kesätapahtumaan kuin kotipihassa puuhailuunkin.

Tapoja nauttia auringosta on monia: siinä missä yksi suuntaa uimarannalle, toinen pelaa nurmella jalkapalloa. Terveysriskiksi aurinko muuttuu, jos siltä ei suojaudu. ”Aurinkovoidetta tärkeä muistaa laittaa iholle tarpeeksi paljon parin tunnin välein ja aina heti uimisen tai suihkun jälkeen,” Allergia- ja astmaliiton asiantuntija Kaisa Toikko sanoo. Sopiva määrä rasvaa kasvoille on noin teelusikallinen, vartalolle kourallinen. Suojakertoimeksi Toikko suosittelee vähintään 20:a, sillä valtaosa suomalaisista palaa herkästi tai kohtalaisen herkästi. Mikäli hiukset ovat punertavat ja aurinko tuo keväällä esiin pisamat, kuluu todennäköisesti ryhmään, jonka iho palaa helposti, mutta ei juuri rusketu. Lapsille ja helposti palaville Toikko suosittelee suojakertoimeksi 30:a tai 50:tä. Voide kannattaa levittää iholle jo noin puolta tuntia ennen auringossa oleilua, keskipäivän paahteen sijaan auringosta on fiksumpaa nauttia aamu- ja iltapäivällä tai illalla. ”On tärkeä muistaa, että suojavoidetta tarvitaan puolipilvisenäkin päivänä, sillä UV-säteet siivilöityvät auringosta ihoon pilvien läpi.”

Varjo ja vaatteet hyviä suojakeinoja

Auringolta kannattaa suojautua myös vaatteilla, silmiä suojaavat parhaiten aurinkolasit. Varsinkin rannalla lisäsuojaa saa UV-suojavaatteista, sillä auringonsäteiden heijastuminen vedestä ja hiekasta lisäävät suojautumisen tarvetta. Lapsille Toikko suosittelee puettavaksi mieluummin ohuet pitkähihaiset vaatteet kuin shortsit ja hihattoman paidan etenkin, jos leikkipaikka on suoraan auringon paahteessa, eikä varjopaikkaa ole. On kuitenkin hyvä huomioida, että vaatteet eivät ole liian lämpimät kuumalla ilmalla. ”Aurinkoihottumalta voi suojautua samoilla keinoilla kuin palamiselta. Aurinkoihottuman tarkkaa syntymekanismia ei tunneta eikä sitäkään, miksi ihottuma voi ilmaantua iholle yhtenä kesänä, mutta toisena ei,” Toikko kertoo. Hän vinkkaa, että ihottuman todennäköisyyttä voi vähentää sillä, että auringossa ei ole oikopäätä pitkää aikaa, vaan ihoa ikään kuin totuttaa aurinkoon hiljalleen. Kutisevaan ihottumaan helpotusta tuovat antihistamiini ja kortisonivoide.

Aloita suojautuminen nyt

Suojautuminen auringolta on tärkeää erityisesti siksi, että jopa 95 prosenttia ihosyövistä on mahdollista estää, kun auringon ultraviolettisäteilyltä suojaudutaan oikein. Mitä useamman kerran elämänsä aikana palaa, sitä suurempi sairastumisen riksi on. Tämän takia esimerkiksi aurinkovoiteen käyttö kannattaa aloittaa aikuisena, vaikkei siitä omassa lapsuudessa olisi puhuttu mitään. ”Aurinkoa ei kannata kuitenkaan pelätä, koska sillä on myös monia positiivisia vaikutuksia: se muun muassa parantaa vireystilaa, käynnistää ihossa D-vitamiinituotannon ja saattaa helpottaa esimerkiksi atooppista ihottumaa tai psoriasista,” Toikko sanoo. teksti: Tiina Laaninen






Kelpaako viimevuotinen aurinkovoide ja muita vinkkejä aurinkokesään

Valitse lapsellesi ja itsellesi sopiva aurinkovoide, ja säilytä aurinkosuoja oikein. Muista myös käyttää ja lisätä aurinkovoidetta riittävästi! Kesästä ja auringosta voi nauttia täysillä, kunhan muistat suojata ihosi palamiselta.

Ennen rannalle ryntäämistä kannattaa vilkaista ja nuuhkaista viimekesäistä aurinkovoidetta: onko voide vetelää, haiskahtaako se härskiintyneeltä ja mitä pakkauksessa on kerrottu säilyvyydestä. ”Jos aurinkosuojavoide on ollut liian lämpimässä tai se on jäätynyt ja koostumuskin on muuttunut, suosittelisin hankkimaan täksi kesäksi uuden voiteen”, toteaa Orion Pharman myyntipäällikkö, farmaseutti Kristiina Vuori. Mökin kaappiin talveksi unohtunut aurinkosuoja menee vaihtoon, sillä voide ei kestä pakkasta.

Säilytä aurinkovoidetta varjossa

Aurinkovoiteen pakkauksessa on tieto viimeisestä käyttöajankohdasta tai merkintä 12M tai 24M, jolloin tuote säilyy avattuna 12 tai 24 kuukautta. Jos voide on ollut koko kuuman viime kesän menossa mukana, se ei välttämättä ole enää tänä kesänä kelvollista. ”Voide ei saisi olla suoraan porottavassa auringossa. Voihan sen sujauttaa rannalla vaikka kylmälaukkuun tai ainakin varjoon. Jos aurinkovoidetta säilytetään pääasiassa huoneenlämmössä, sitä voi käyttää koko kesän.” Vuoren mukaan myös mökin kaappiin talveksi unohtunut aurinkosuoja menee vaihtoon, sillä voide ei kestä pakkasta.

Valitse riittävän korkea suojakerroin

Aurinkovoidetta ostettaessa on hyvä miettiä, kuka sitä käyttää ja missä. Lapsille kannattaa aina hankkia juuri heille suunnattuja tuotteita, joissa suojakerroin eli SPF on korkea, esimerkiksi 50, tai erittäin korkea 50+. Suomen suvessa aikuisille sopivat voiteet, joiden suojakerroin on 30 tai 50. Jälkimmäistä suositellaan varsinkin herkästi palaville vaaleaihoisille. ”Aurinko porottaa kuumemmin etelämpänä ulkomailla, jossa voiteen suojakertoimen on oltava 50 myös aikuisilla. Sama voide sopii koko kehoon, mutta käytössä ei kannata nuukailla: voidetta pitää levittää iholle riittävästi.” Vuori muistuttaa, että vartalon lisäksi on suojattava kasvot, korvat, huulet, päänahka ja kalju. Kasvoille voi käyttää niille tarkoitettua voidetta, joka tuntuu miellyttävältä kasvoilla ja sopii hyvin myös akneiholle. Muutoinkin aurinkosuojavoide kannattaa valita aina oman ihotyypin mukaan. ”Jos pakkauksessa on Allergia-, iho- ja astmaliiton tunnus, tuote on suunniteltu erityisesti herkkäihoisille ja allergisille. Tällöin voide on aina myös hajusteeton.”

Rauhoita ja kosteuta ihoa

After sun -voide rauhoittaa ja kosteuttaa ihoa auringonoton jälkeen. Vuoren mukaan ihmiset usein unohtavat, että iholta on pestävä ensin aurinkosuojavoide pois. Pesuneste soveltuu puhdistamiseen ennen after sun -voidetta – avuksi voi ottaa pesukintaan. ”Korkeasuojakertoimiset, vedenkestävät voiteet saattavat olla hankalia poispestäviä. Kosteutukseen sopii hyvin myös hajusteeton perusvoide. Jos iho on päässyt palamaan, tarvitaan jo kortisonivoidetta.” Edes rusketus ei takaa sitä, etteikö iho voisi palaa. Vuori korostaa, että palamisen voi estää parhaiten käyttämällä aurinkosuojavoidetta kesän alusta sen loppuun asti. Hanki ajoissa:

  • Valitse aurinkosuojavoide sen mukaan, kuka sitä käyttää ja missä olosuhteissa. Lapsille ja aikuisille on omat voiteensa.

  • Lapsilla suojakertoimen (SPF) on oltava 50, aikuisilla vähintään 30. Ulkomailla on hyvä käyttää voidetta, jossa on korkein suojakerroin.

  • Herkkäihoisille sopivat hajusteettomat aurinkovoiteet, joissa on Allergiatunnus.

  • Kasvoille on saatavilla kevyempiä aurinkovoiteita, huuliin voi käyttää aurinkosuojapuikkoa.

  • After sun -voidetta tai perusvoidetta kannattaa levittää iholle auringonoton jälkeen.

Teksti: Tarja Västilä

Sunpro - aurinkosuojatuotteet

bottom of page