top of page

Siitepölyallergia 2022


Siitepölyallergia 2022

Siitepölykausi alkaa talven taittuessa kevääksi. Ensimmäiset allergiaa aiheuttavat hiukkaset ovat usein lepän ja pähkinäpensaan kaukokulkeumia. Siitepölyallergia pitää tunnistaa oikein ja aloittaa tehokas hoito ajoissa.


Siitepölyallergian tilanne

Ensimmäiset siitepölyn kaukokulkeutumat ovat tulleet Keski-Euroopasta. Suomen eteläosissa havaittiin maaliskuun lämpimänä jaksona pieniä määriä lepän ja pähkinäpensaan siitepölyä. Ensimmäiset pähkinäpensaat kukkivat myös jo Lounais-Suomessa lämpimillä kasvupaikoilla. Myös lepän kukinta on alkanut maaliskuun lopussa maan lounaisosissa sekä Uudellamaalla. Kevään viivästyminen on pienentänyt merkittävästi edellä mainittujen kasvien siitepölyn määrää ja leviämistä. Siitepölytiedotteita seuratessa tulee huomioida, että siitepölyn määrät vaihtelevat paikallisesti. Suomi on pitkä maa ja kun esimerkiksi lepän kukinta päättyy Etelä-Suomessa, se jatkuu vielä maan keskiosissa ja aloittaa vasta matkansa maan pohjoisosiin. Seuraa oman alueesi siitepölytilannetta Norkko-palvelussa tai Treet -sovelluksen kautta. Lue lisää Treet -verkkopalveluistamme kotisivuiltamme.

Mikä aiheuttaa siitepölyallergiaa?

Yleisimmät siitepölyallergiakasvit ovat pähkinäpensas, leppä, koivu, heinä ja pujo. Eniten siitepölyallergian oireita Suomessa aiheuttaa koivu. Suurin osa koivun siitepölylle herkistyneistä saa oireita myös pähkinäpensaan ja lepän siitepölystä. Puuvartisilla kasveilla vuosivaihtelu on selkeää, joten siitepölyn määrä voidaan niillä ennustaa melko tarkasti. Heinien kukinta-aika on kesä-elokuussa. Suomessa noin 40 heinälajia tuottaa allergisoivaa siitepölyä. Pujon kukinta alkaa heinä-elokuussa. Pujoallerginen voi saada oireita myös muista mykerökukkaisista kasveista kuten päivänkakkaroista ja voikukista. Mitä oireita siitepölyallergia aiheuttaa? Siitepöly aiheuttaa allergisella nuhaa, aivastelua, nenän kutinaa ja tukkoisuutta, joskus myös yskää ja hengityksen vinkumista. AIHEESEEN LIITTYVÄÄ:

  • Allergia-sivusto

  • Tietoa allergian oireista ja hoidosta

  • Tuotteet allergiaoireiden helpottamiseen

Lisäksi silmät saattavat punoittaa, kutista ja kirvellä. Joillakin allergisilla siitepöly saattaa aiheuttaa myös väsymystä ja ihottumaa. Siitepölyallergia voi heikentää myös keskittymiskykyä ja tekee olosta vetämättömän. Vaikea siitepölyallergia rajoittaa myös ulkoilua.

Miten allergiaoireita helpotetaan?

Siitepölyallergian hoidossa on hyvä muistaa, että se tulisi mieluiten aloittaa jo ennen oireiden ilmaantumista, pari viikkoa etukäteen. Apteekissa myytävät nenäsuihkeet, silmätipat sekä antihistamiinitabletit hoitavat allergian oireita. Antihistamiinivalmisteita on erilaisia, ja itselle sopivin löytyy kokeilemalla. Jos oireet ovat voimakkaita tai antihistamiinilääkkeet eivät auta, ota yhteyttä lääkäriin. Nenän kutinaan, vuotamiseen ja aivasteluun on saatavilla nenäsuihkeita, joita käytetään kuurimaisesti koko altistuskauden ajan. Silmäoireita lievittävien silmätippojen käyttö tulisi aloittaa jo ennen allergiakautta ja sitä tulisi jatkaa koko kauden ajan. Allergiaoireita voi helpottaa myös kotikonstein; huolehdi siivouksesta säännöllisesti ja pyyhi pölyt nihkeällä, älä tuuleta petivaatteita tai kuivata pyykkiä ulkona siitepölyaikana ja huuhtele hiukset ennen nukkumaanmenoa. Hankaliin siitepölyallergian oireisiin voi harkita myös siedätyshoitoa. Sen teho kestää useita vuosia ja osa pääsee hoidon jälkeen lääkkeistä kokonaan eroon. Lue 11-vuotiaan Jonnan tarina siedätyshoidosta. Allergiaoireita ei pidä sekoittaa flunssaan. Esimerkiksi flunssan oireisiin tarkoitetut nenäsuihkeet kuivattavat limakalvoja ja saattavat jopa pahentaa allergiaoireita. Lähteet: Allergia-, iho- ja astmaliitto ja Turun yliopiston Norkko-palvelu

bottom of page