top of page

Sinkkiä flunssaan? Ehdottomasti!


gif

Kun flunssa on tulollaan, kannattaa satsata sinkkiin. Valmisteen muoto ja käyttötapa vaikuttavat sen tehoon. Sinkkiä pitää ottaa tarpeeksi paljon ja oikealla tavalla, jotta siitä on apua.


Sinkki saattaa helpottaa flunssan oireita ja vähentää sairauspäiviä. ”Sinkin nauttiminen lyhentää flunssan kestoa keskimäärin kolmanneksella”, sanoo proviisori Marja Törnävä Koivu Apteekista.

Jotta sinkistä olisi hyötyä, sitä pitää ottaa heti flunssan ensioireisiin. Silloin, kun kurkkua ja nenää kutittaa, väsyttää ja olo vasta enteilee tulevaa tautia. ”Kun tässä vaiheessa ottaa sinkkiä ja löysää tahtia, voi selvitä muutaman päivän sairastamisella viikon sijaan.

Sinkkiasetaatti vaikuttaa viruksiin

Sinkin kemiallinen muoto vaikuttaa sen tehoon. Kun halutaan torjua flunssaa, on syytä käyttää sinkkiasetaattia. ”Asetaattimuodon teho selittyy sinkin ja asetaatin heikolla sitoutumisella. Asetaattimolekyyliin kiinnittynyt sinkki vapautuu elimistöön vaivatta”, Törnävä kertoo.

Sitraatin ja sinkin välinen sidos on sitä vastoin luja. Siksi sinkkisitraatti ei tehoa flunssaviruksiin.

Sinkin pitää vaikuttaa nielussa

Myös sinkkivalmisteen muodolla on väliä. Nielaistusta sinkkitabletista sinkki vapautuu vasta suolistossa. Imeskeltävässä tableteissa sinkki sen sijaan vaikuttaa siellä, missä sitä tarvitaankin. ”Sinkistä on apua flunssan torjunnassa vain, jos se vaikuttaa nielun limakalvoilla, paikassa, jonne flunssan aiheuttajavirukset majoittuvat.”


Imeskeltävästä tabletista vapautuvat sinkki-ionit kiinnittyvät nielun limakalvolla viruksiin, jossa ne estävät niiden lisääntymistä.

Älä pure, anna sulaa

Jotta sinkki vapautuu tabletista tasaisesti, tablettia ei parane pureskella. Sen on hyvä antaa sulaa suussa rauhassa. Sinkki ei ole hampaille haitallista. Sinkin ainoa ikävä puoli on sen metallinen maku. ”Makuhaittaa hälventää tieto, että metallinmaku kertoo valmisteen tehosta. Se on merkki siitä, että valmisteesta vapautuu sinkki-ioneja ja ne myös vaikuttavat.”

Sinkki muodostaa viruksilta ja bakteereilta suojaavan kalvon suun limakalvolle. Vaikka sinkin maku suussa ei miellyttäisi, suuta ei kannata huuhtoa vedellä. Jotta sinkki saisi vaikuttaa limakalvoilla rauhassa, kannattaa myös odottaa hetki, ennen kuin syö mitään. ”Sinkkiasetaattitabletit on maustettu erilaisilla aromeilla, mikä peittää metallinmakua.”

Suuret annokset tepsivät flunssaan

Sinkki on hivenaine, jota tarvitaan muun muassa vastustuskykyä ylläpitävien valkosolujen muodostukseen. Sisäelimet, liha, kala, kananmuna, maitotuotteet, siemenet ja pähkinät sisältävät sinkkiä. Sinkin päivittäinen saantisuositus on 10 milligrammaa. Tämä määrä ei kuitenkaan riitä flunssan torjuntaan.

”Oikea, viruksia vähentävä annos on vähintään 75 milligrammaa vuorokaudessa. Käytännössä se tarkoittaa yhtä 10 milligramman tablettia kahden tunnin välein.”

Sinkkikuuria on hyvä jatkaa vähintään kolme päivää. Viikkoa pidempään ei kannata ottaa isoja sinkkiannoksia. ”Lyhytaikaisista suurista sinkkiannoksista ei ole haittaa terveydelle, mutta joillekin ne aiheuttavat pahoinvointia ja ummetusta.”

Sinkki vahvistaa vastustuskykyä

Flunssakaudella omaa vastustuskykyä voi vahvistaa sinkki- ja C-vitamiinilisällä. ”Vastustuskyvyn vahvistamiseen riittää 15 milligrammaa sinkkiä päivässä, eikä valmisteen muodolla ole väliä. Nielaistava tabletti sopii tähän tarkoitukseen oikein hyvin.”

C-vitamiinista on tutkitusti hyötyä flunssan ehkäisyssä erityisesti, jos liikkuu tavallista rankemmin.

Hivenaine- ja vitamiinilisät eivät suinkaan ole ainoa keino yrittää ehkäistä flunssaa. ”Paras tapa torjua flunssaviruksia on huolellinen käsipesu saippualla”, Törnävä muistuttaa.


Käytä sinkkiä flunssan torjunnassa oikein

Aloita sinkkikuuri vuorokauden sisällä flunssan ensioireista.Huolehdi, että sinkki on sinkkiasetaattia: joko tabletti tai suihke.Ota tabletti joka toinen tunti: kahdeksan tablettia vuorokaudessa riittää.Ethän pureskele tablettia, vaan anna sen sulaa rauhassa suussa.Älä huuhtele suuta vedellä heti tabletin ottamisen jälkeen.Varmista apteekista, sopivatko käytössäsi olevat lääkkeet sinkkilisän kanssa käytettäviksi.


Sinkki itsessään ei maistu erityisen hyvälle. Onneksi imeskelytabletteja löytyy jokaisen makuun!

bottom of page