top of page

Suomen käytetyimmät ravintolisät

Päivitetty: 28. lokak. 2023


Mitkä ovat Suomen käytetyimpiä ravintolisiä ja mihin tarpeisiin niitä ostetaan?


Ravintolisien käyttö on yleistynyt. Orionin teettämästä segmentointitutkimuksesta selviää, että suosituimpia tuotteita ovat erilaiset vitamiini- ja kivennäisainevalmisteet. Niitä käytetään yleisimmin vastustuskyvyn ja hyvinvoinnin tukemiseen.

Moni suomalainen täydentää ruokavaliotaan ravintolisillä – vuonna 2017 ravintolisiä käytti yli puolet miehistä ja kaksi kolmasosaa naisista*. Ravintolisät ovat pieninä annoksina, esimerkiksi tabletteina, nautittavia elintarvikkeita. Ne sisältävät ravintoaineita, kuten vitamiineja ja kivennäisaineita, tai muita aineita, joilla on jokin ravitsemuksellinen tai fysiologinen vaikutus. Tällaisia ovat esimerkiksi rasvahapot ja kasviuutteet. Ravintolisät täydentävät monipuolista ruokavaliota. D-vitamiinit, monivitamiinit, C-vitamiini ja magnesium suomalaisten suosiossa Orionin teettämän segmentointitutkimuksen mukaan suomalaisten aikuisten käytetyimpiä ravintolisiä ovat D-vitamiinit, monivitamiinit, C-vitamiinit ja magnesiumvalmisteet. Tutkimuksen toteutti tammikuussa 2021 Kuulas Helsinki. Tutkimus tehtiin online-kyselynä ja siihen vastasi 2001 henkilöä. Vastaajat olivat iältään 18-90-vuotiaita ja olivat ostaneet viimeisen vuoden sisällä vitamiineja, kivennäisaineita, ravintolisiä tai maitohappobakteereja. Tutkimuksessa selvitettiin erilaisten ravintolisätuotteiden käytön lisäksi myös sitä, miksi ihmiset täydentävät ruokavaliotaan erilaisilla ravintolisillä. Vastausten perusteella yleisimpiä syitä ovat vastustuskyvyn tukeminen ja yleisestä hyvinvoinnista huolta pitäminen. Myös riittävän päivittäisen ravintoaineiden saannin varmistaminen, ruokavalion täydentäminen ja väsymys ovat vastausten perusteella yleisiä syitä ravintolisien käytölle. Huomioitavaa on, että ravintolisän käyttötarkoitukseen vaikuttavat tietenkin sen sisältämät ravintoaineet.

Monivitamiineja yleisen hyvinvoinnin tueksi Monivitamiinit sisältävät nimensä mukaisesti useita eri vitamiineja, ja usein niissä on vitamiinien lisäksi mukana myös kivennäisaineita. Vitamiinit ja kivennäisaineet ovat ihmiselle välttämättömiä ravintoaineita, eli niitä tulisi saada ravinnosta päivittäin. Ei siis ole ihme, että tutkimuksessa monivitamiinien käyttösyissä korostui riittävän päivittäisen ravintoaineiden saannin varmistaminen. Vitamiinien ja kivennäisaineiden riittävä saanti olisi hyvä varmistaa ensisijaisesti monipuolisesta ja tasapainoisesta ruokavaliosta, mutta joskus monivitamiinivalmiste voi olla tarpeen. Tutkimukseen vastaajat kertoivat käyttävänsä monivitamiineja myös yleisestä hyvinvoinnista huolta pitämiseen. Koska monivitamiinivalmisteet sisältävät useita eri vitamiineja ja kivennäisaineita, ne vaikuttavat monin tavoin elimistön toimintaan ja ihmisen hyvinvointiin. Esimerkiksi useiden monivitamiinivalmisteiden sisältämä D-vitamiini edistää luuston pysymistä normaalina ja vahvistaa vastustuskykyä, B1-, B2-, B12- B6-vitamiinit edistävät hermoston normaalia toimintaa, C-vitamiini toimii antioksidanttina suojaten soluja hapettumisstressiltä ja magnesium edistää lihasten normaalia toimintaa. Näiden lisäksi vitamiineilla ja kivennäisaineilla on lukuisia muitakin hyödyllisiä vaikutuksia. Esimerkiksi C-vitamiini ja magnesium auttavat myös vähentämään väsymystä ja uupumusta. Väsymys nousi segmentointitutkimuksessa yhdeksi yleiseksi ravintolisien käyttösyyksi. Jos väsymys jatkuu pitkään, on syy hyvä selvittää lääkärin vastaanotolla.

D-vitamiinia vastustuskyvylle D-vitamiinia suomalaiset käyttävät tutkimuksen mukaan tukeakseen vastustuskykyä sekä varmistaakseen riittävän päivittäisen D-vitamiinin saannin. D-vitamiini onkin hyödyllinen vastustuskyvylle, sillä se edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Lisäksi D-vitamiini edistää luiden pysymistä normaaleina. Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa D-vitamiinilisää suositellaan lapsille, raskaana oleville, imettäville ja ikääntyneille vuoden ympäri sekä aikuisille pimeään vuodenaikaan, mikäli ruokavalio ei sisällä runsaasti hyviä D-vitamiinin lähteitä.

Apteekki on luotettava ostopaikka Ravintolisiä voi ostaa esimerkiksi apteekeista, päivittäistavarakaupoista, luontaistuotekaupoista ja verkkokaupoista. Suurin osa segmentointitutkimuksen vastaajista ostaa käyttämänsä ravintolisät joko apteekista tai päivittäistavarakaupasta. Tärkeimmiksi syiksi ravintolisien ostamiseen apteekista nousivat ostopaikan luotettavuus, mahdollisuus saada neuvontaa valinnan tueksi, muut ostokset samasta ostopaikasta, hyvä palvelu sekä se, että tuote, jota on totuttu käyttämään, löytyy vain apteekista. Apteekissa asioitaessa etuna on apteekin farmasian alan henkilökunnan asiantuntemus ja neuvonta. Henkilökunta tuntee vitamiinien ja kivennäisaineiden ravitsemukselliset ominaisuudet, tuntee tuotevalikoimassaan olevat tuotteet ja osaa auttaa sopivan tuotteen valinnassa ja käytössä. Apteekit vastaavat myös siitä, että niiden tuotteet ja palvelut ovat laadukkaita. Lisäksi farmasian alan ammattilainen opastaa siinä, voiko ravintolisää käyttää asiakkaan lääkityksen kanssa. Tämä on tärkeää lääkehoidon toteutumisen kannalta, sillä joillain lääkkeillä ja ravintolisien sisältämillä aineilla voi olla huomioitavia yhteisvaikutuksia. Viisi vinkkiä ravintolisien käyttöön:

  1. Ravintolisällä voit täydentää vitamiinien ja kivennäisaineiden päivittäistä saantia, mutta se ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.

  2. Ravintolisiä tulisi aina käyttää yksilöllisen tarpeen mukaan – voit kysyä neuvoa oman ruokavaliosi täydentämiseen apteekista tai terveydenhuollon ammattilaiselta.

  3. Ravintolisät kannattaa aina ostaa suomalaisesta, luotettavasta ostopaikasta. Apteekeissa on laaja tuotevalikoima ja hyvä palvelu.

  4. Mikäli käytät lääkitystä, varmista apteekin henkilökunnalta, että ravintolisä sopii yhteen käyttämäsi lääkkeen kanssa.

  5. Muista aina mainita käyttämistäsi ravintolisistä myös sinua hoitavalle lääkärille.

Lähteet: *Ravitsemus Suomessa: FinRavinto 2017 -tutkimus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2018 Orion: vitamiinien, ravintolisien ja maitohappobakteerien segmentointitutkimus. Kuulas Helsinki 2021. Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset. Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014 Apteekin vastuullisuusperiaatteet. Teksti: Lotta Wickholm

bottom of page