top of page

Syksy tuo mukanaan myös flunssakauden

Päivitetty: 28. lokak. 2023

Flunssa on virusten aiheuttama tauti, joka tarttuu ja leviää kosketus- tai pisaratartuntana. Siksi aina pitäisi aivastaa ja yskiä nenäliinaan, hihaan tai paidan sisään. Flunssa-aikana virukset leviävät myös mistä tahansa paikasta, johon flunssainen on koskenut, kuten esimerkiksi ovenkahvasta, hanasta, tietokoneen näppäimistöltä, kaukosäätimestä ja bussista. Vastoin uskomuksia, kylmettyminen ei aiheuta sairastumista.

Flunssan itämisaika on 1-3 vuorokautta. Virus voi tarttua jo ennen kuin taudinkantajalla on oireita. Tartunnan ehkäisemiseksi käsiä on hyvä pestä vedellä ja saippualla usein ja huolellisesti (vessassa käynnin, ulkoa tulon ja niistämisen jälkeen sekä ennen ruokailua). Pesu on aina parempi kuin käsidesi. Käsipyyhkeet on hyvä vaihtaa flunssakautena päivittäin. On hyvä välttää koskemasta kasvoja, nenää ja silmiä. Jos lähistöllä kaikki aivastelevat, yskivät ja niiskuttavat, voi flunssaa olla vaikea välttää. Flunssan torjunnassa auttaa hyvä vastustuskyky: on hyvä suosia terveellisiä elintapoja eli monipuolista ruokavaliota, liikuntaa ja riittävää lepoa. Stressi voi heikentää vastustuskykyä.

Aikuiset sairastuvat flunssaan keskimäärin 2‒3 kertaa vuodessa. Lapsilla nuhakuumeita voi olla useampia vuoden aikana, sillä heidän vastustuskykynsä ei ole vielä kovin kehittynyt. Flunssa kestää yleensä vähintään 4–5 päivää. Yleiskunto vaikuttaa potemisaikaan, mutta myös sillä on merkitystä, mikä virus elimistössä jyllää. Viruksia on satoja erilaisia.


Flunssan aikaan on tärkeää levätä riittävästi. Syke ei saisi nousta liikaa flunssan aikana. Myös nesteytyksestä on tärkeää huolehtia. Flunssaan ei ole parantavaa lääkehoitoa, mutta oireita voi hoitaa itsehoitolääkkeillä. Kuumetta ja särkyä voi helpottaa ibuprofeenilla tai parasetamolilla. Nenän tukkoisuuteen voi auttaa esimerkiksi ksylometatsoliini lyhytaikaisesti käytettynä (enintään 5-10 vrk ajan). Nenäkannua voi myös kokeilla nenänhuuhteluun. Itsehoitolääkkeiden pakkauksessa olevaa annostusohjetta on tärkeää noudattaa. Apteekin henkilökunta auttaa mielellään itsehoitolääkkeiden käyttöön ja flunssan hoitoon liittyvissä kysymyksissä.


Nasolin Flustopper nenäsumute 15 ml

Pysäytä flunssa! Nenäsuihke Nasolin FluStopper auttaa pysäyttämään flunssan etenemisen. Käyttö kannattaa aloittaa heti flunssan ensioireisiin. Nasolin FluStopper irrottaa myös limaa, poistaa taudinaiheuttajia sekä hoitaa ärtyneitä ja turvonneita nenän limakalvoja. Valmisteen flunssaa parantava vaikutus perustuu erityisesti sen alhaiseen, viruksia torjuvaan pH-arvoon sekä huuhteluvaikutukseen. Valmiste on CE-merkitty eikä sisällä lääkeaineita.


Tutkimuksen*) mukaan sinkkiasetaatti saattaa lyhentää flunssan kestoa kolmanneksella ‒ kuuden päivän taudista voi toipua neljässä päivässä. Tärkeää on valita suun limakalvoilla vaikuttava valmiste. Sinkkiasetaatti-imeskelytabletin käyttö on aloitettava heti ensioireiden ilmaantuessa tai viimeistään vuorokauden sisällä. Sinkkiasetaattia kannattaa imeskellä päivässä peräti 80‒100 milligrammaa (esimerkiksi Posivil Fluzink 1 imeskelytabletti parin tunnin välein, suositeltu vuorokausiannos 8-10 tablettia). Sinkkiasetaatin pitää antaa liueta rauhassa – heti päälle ei kannata syödä eikä juoda. Kuuria on hyvä jatkaa vähintään kolme päivää, ei kuitenkaan yli viikkoa. *)Hemilä: Zinc lozenges and the common cold: a meta-analysis comparing zinc acetate and zinc gluconate, and the role of zinc dosage. 2017. Journal of the Royal Society of Medicine


Posivil Fluzink -imeskelytabletit

Talven kylmyydessä flunssa voi iskeä helposti. Veriappelsiinin, aniksen ja sitruuna-lakritsin makuisina löytyvät Posivil Fluzink imeskelytabletit helpottavat flunssan ensioireita. Imeskelytabletit sisältävät sinkkiasetaattia, josta vapautuu 10 mg sinkkiä kerta-annoksena suun ja nielun limakalvolle.

Oireiden pitkittyessä tai pahentuessa on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Flunssa sinänsä ei ole vaarallinen, mutta pitkittyessään se voi aiheuttaa jälkitauteja, kuten poskiontelo- tai välikorvantulehduksen. Poskiontelotulehdus ilmenee voimakkaana särkynä tai paineena poskipäissä, otsalla tai silmien alueella. Lapsilla yleisemmän välikorvantulehduksen korvasärky ei helpotu kipulääkkeellä. Jos kuumeinen hengitystieinfektio pahenee, on ilman muuta mentävä lääkäriin. Kyse voi olla keuhkokuumeesta, influenssasta tai koronaviruksesta. Lähde: www.itsehoitoapteekki.fi

bottom of page