top of page

Ystävyys ja terveys

Miten ystävyys vaikuttaa terveyteen?

Ystävänpäivä on juuri tulossa, mutta ystävien merkitys ei ole sidottu vain yhteen päivään vuodessa. Ystävät ovat tärkeitä ihmisen hyvinvoinnille ja terveydelle monella tavalla. Tässä artikkelissa kerromme, miten ystävyys voi edistää fyysistä ja henkistä terveyttäsi ja mitä voit tehdä vahvistaaksesi ystävyyssuhteitasi. 

Ystävyys tukee fyysistä terveyttä

Tutkimukset ovat osoittaneet, että ystävyyssuhteiden laatu ja määrä vaikuttavat suoraan ihmisen fyysiseen terveyteen1 2. Hyvät ystävät voivat parantaa terveyttäsi monin tavoin, esimerkiksi:


●     Vähentämällä stressiä ja sen haitallisia vaikutuksia.

Stressi on yksi suurimmista terveysuhkista nykyaikana, ja se voi aiheuttaa monia sairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta, masennusta ja unihäiriöitä. Ystävät voivat auttaa sinua lievittämään stressiä kuuntelemalla, tukemalla, neuvomalla ja nauramalla kanssasi. Ystävien seurassa elimistösi tuottaa myös enemmän oksitosiinia. Oksitosiini on hormoni, joka lisää luottamusta, rentoutumista ja hyvää oloa3.

●     Parantamalla immuunijärjestelmää ja vastustuskykyä.

Ystävät voivat auttaa sinua pysymään terveenä ja torjumaan infektioita ja tulehduksia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ystävälliset ja sosiaaliset ihmiset sairastuvat harvemmin flunssaan ja muihin virustauteihin kuin eristäytyneet ja yksinäiset ihmiset. Ystävät voivat myös rohkaista sinua huolehtimaan terveydestäsi paremmin, esimerkiksi liikkumaan, syömään terveellisesti, lopettamaan tupakoinnin tai hakeutumaan lääkäriin tarvittaessa.

●     Pidentämällä elinikää ja ehkäisemällä ennenaikaista kuolleisuutta.

Ystävät voivat auttaa sinua elämään pidempään ja onnellisemmin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ystävyyssuhteet ovat tärkeitä eliniän kannalta. Ystävät voivat myös suojata sinua masennukselta, yksinäisyydeltä tai syrjäytymiseltä, jotka ovat kaikki riskitekijöitä ennenaikaiselle kuolemalle.

 

Ystävyys tukee henkistä terveyttä

Ystävät eivät vain pidä huolta fyysisestä terveydestäsi, vaan myös henkisestä terveydestäsi. Ystävät voivat edistää mielenterveyttäsi monella tavalla, esimerkiksi:


●     Lisäämällä itsetuntoa ja itseluottamusta.

Ystävät voivat auttaa sinua tuntemaan itsesi arvokkaaksi, hyväksytyksi ja rakastetuksi. Ystävät voivat myös kannustaa sinua kokeilemaan uusia asioita, kehittämään taitojasi ja saavuttamaan tavoitteesi. Ystävät voivat myös antaa sinulle palautetta, joka auttaa sinua kasvamaan ja oppimaan itsestäsi.

●     Parantamalla mielialaa ja onnellisuutta.

Ystävät voivat auttaa sinua nauttimaan elämästä enemmän ja löytämään iloa pienistä asioista. Ystävät voivat myös jakaa kanssasi ilot ja surut, ja tuoda lohtua ja huumoria vaikeina aikoina. Ystävien seurassa elimistösi tuottaa myös enemmän endorfiineja. Endorfiinit ovat hormoneja, jotka aiheuttavat mielihyvää ja vähentävät kipua.

●     Auttamalla sinua selviytymään haasteista ja kriiseistä.

Ystävät voivat auttaa sinua käsittelemään elämän muutoksia, menetyksiä, sairauksia, traumoja ja muita vaikeita tilanteita. Ystävät voivat tarjota sinulle tukea, neuvoja, apua ja lohdutusta, kun sitä tarvitset. Ystävät voivat myös auttaa sinua näkemään asioita eri näkökulmista ja löytämään ratkaisuja ongelmiisi. 

Miten vahvistaa ystävyyssuhteita?

Ystävyys on taito, jota voi oppia ja kehittää. Ystävyyssuhteet eivät synny ja säily itsestään, vaan ne vaativat huolenpitoa ja vaivannäköä. Tässä on muutamia vinkkejä, miten voit vahvistaa ystävyyssuhteitasi:


●     Ole aktiivinen ja aloitteellinen.

Älä jää odottamaan, että ystäväsi ottaa sinuun yhteyttä, vaan ota itse ensimmäinen askel. Ehdota tapaamista, soita, lähetä viesti tai kirje. Näytä, että olet kiinnostunut ystävästäsi ja haluat pitää yhteyttä.

●     Ole läsnä ja kuuntele.

Kun tapaat ystävääsi, keskity häneen ja hänen asioihinsa. Kuuntele aktiivisesti, kysy kysymyksiä, anna palautetta ja osoita empatiaa. Älä keskeytä, arvostele, neuvo tai ohita toisen tunteita. Ole avoin ja rehellinen omista asioistasi, mutta älä vie kaikkea huomiota itseesi.

●     Huomioi ja ilahduta.

Osoita ystävällesi, että välität ja arvostat häntä. Muista hänen syntymäpäivänsä, nimipäivänsä, merkkipäivänsä ja muut tärkeät tapahtumat. Lähetä hänelle kortti, kukkia, lahja tai muu huomionosoitus. Kiitä häntä avusta, tuesta, seurasta tai muusta, mitä hän on tehnyt sinulle. Kehu häntä hänen ominaisuuksistaan, saavutuksistaan tai ulkonäöstään. Tee hänelle jotain kivaa, kuten leivo, kokkaa, järjestä yllätysjuhlat tai vie hänet jonnekin, mistä hän pitää.

 

●     Ole luotettava ja lojaali.

Noudata sovittuja aikoja, paikkoja ja muita sopimuksia. Älä peru tapaamisia viime hetkellä tai jätä ystävääsi pulaan. Ole rehellinen ja pidä lupauksesi. Älä puhu ystävästäsi pahaa selän takana tai levitä hänen salaisuuksiaan.

Lähteet

 

Teksti on luotu AI:n avulla.

Comments


bottom of page