top of page

Älä anna punkin pilata kesääsi. Hanki itsellesi ja perheellesi punkkirokote!

Päivitetty: 4 päivää sitten



Punkkirokote

 

Punkkirokote suojaa puutiaisten eli punkkien levittämältä puutiaisaivokuumeelta. Punkit levittävät kahta vaarallista tautia: TBE:tä eli puutiaisaivokuumetta (tick-borne encephalitis, TBE) sekä borrelioosia eli lymen tautia. Punkkeja esiintyy lähes kaikkialla Suomessa aina aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Punkit liikkuvatkin aina, kun vuorokauden keskilämpötila nousee +5 asteeseen. Etelä-Suomen lauhojen talvien aikaan punkit ovat aktiivisia suurimman osan vuodesta.

 

Punkkirokotteella suoja puutiaisaivokuumetta vastaan

 

TBE:hen ei ole parantavaa hoitoa, mutta sitä vastaan on olemassa rokote. Rokote onkin tehokkain tapa tuojautua puutiaisaivokuumetta vastaan. TBE-rokotteesta käytetään usein nimitystä punkkirokote. On silti hyvä muistaa, että punkkirokote ei suojaa punkeilta, eikä estä punkkia tarttumasta ihoon. Rokote antaa suojan vain puutiaisten levittämään puutiaisaivotulehdukseen se ei suojaa Borrelioosilta.



 

Rokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta. Ensimmäinen otetaan valittuna päivänä, toinen annos annetaan 2-4 viikkoa ensimmäisen rokotuksen jälkeen ja kolmas annos 5–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Tämän jälkeen ensimmäinen tehosteannos (4.annos) otetaan kolmen vuoden kuluttua. Tämän jälkeen suoja jatkuu, kunhan muistat tehostaa TBE-rokotetta suositusten mukaisesti:

– alle 50-vuotiaana tehosteen saaneelle seuraava tehoste 10 vuoden kuluttua

– 50–60-vuotiaana tehosteen saaneelle annetaan tehosteet 5 vuoden välein

– yli 60-vuotiaana tehosteen saaneelle annetaan seuraavat tehosteet 3 vuoden välein

 

Osittainen suoja puutiaisaivokuumeelta alkaa heti ensimmäisen rokotuksen jälkeen. Ensimmäisestä rokotuksesta saa noin kahden viikon viiveellä 50% suojan. Toisesta rokotuksesta kehittyy kahden viikon sisään lähes täydellinen suoja puutiaisaivotulehdukselta. Kolmas annos viimeistelee perusrokotusohjelman, jonka jälkeen punkkirokotteen antama suoja kestää kolme vuotta. Tämän jälkeen elimistön immuunivastetta TBE-virukselle, eli suojausta ylläpidetään tehosterokotuksilla.

 

Rokoteohjelman voi aloittaa mihin aikaan vuodesta tahansa, mutta parhaan suojan kesälle saat aloittamalla rokotesarjan mahdollisimman aikaisin keväällä. Rokotesarjan toinen rokote on hyvä saada jo ennen varsinaisen punkkikauden alkua.

 

Punkkirokote lapselle

 

Punkkirokote voidaan antaa lapsen täytettyä 1 vuotta. Pienetkin lapset voivat sairastua vakavasti puutiaisaivokuumeeseen. Vaikka vakavan tautimuodon ja halvausoireiden riski lisääntyy iän myötä, hankalat neurologiset myöhäisoireet oppimisvaikeuksien, käytöshäiriöiden sekä muistivaikeuksien muodossa ovat tavallisia lapsilla ja nuorilla TBE-taudin jälkeen.

 

Puutiaisaivokuumeen oireet

 

Puutiaisaivokuume on usein oireeton, vain 10–30 prosentille tartunnan saaneista ihmisistä kehittyy oireita punkin pureman jälkeen. Puutiaisaivokuumeen oireet etenevät kahdessa vaiheessa. Ensioireet kestävät noin viikon ja niihin kuuluu lievä kuume, päänsärky, pahoinvointi, yleinen sairaudentunne ja nivelkivut. Suurin osa sairastuneista toipuu ensivaiheen jälkeen täysin.

Puutiaisaivokuumeen toinen vaihe kehittyy noin viikon oireettoman vaiheen jälkeen kolmasosalle potilaista viruksen levitessä keskushermostoon ja aivokudokseen. Varsinaiseen aivotulehdukseen liittyy usein kuume, päänsärky, pahoinvointi, niskajäykkyys ja valonarkuus sekä neurologisia oireita, kuten kouristukset, tajunnanhäiriöt ja halvausoireet.



Borrelioosi on punkkien levittämä tauti


Borrelioosi eli Lymen tauti voi tarttua punkin puremasta. Noin viidesosa puutiaisista kantaa Borrelia borgdorferi -bakteeria, joka voi siirtyä ihmiseen, mikäli punkki ehtii olla pureutuneena ihoon vähintään vuorokauden ajan.

 

Borrelioositartunnan ensimmäinen oire on punkin purema-alueen ympärille syntyvä ihottuma, joka tulee näkyviin muutaman päivän kuluttua puremasta. Ihottuma on yleensä läpimitaltaan ainakin viiden senttimetrin kokoinen, punoittava ja rinkulamainen, mutta se voi olla muodoltaan myös epämääräinen.

 

Ihottuman jälkeen esiintyy tyypillisesti flunssamaisia yleisoireita: olo voi olla kipeä ja huonovointinen, päätä, niveliä ja lihaksia voi särkeä, saattaa huimata ja olla iho-oireita. Oireet voivat alkaa muutaman päivän tai vasta kuukausien kuluttua, ja ne voivat lakata yhtäkkiä tai palata ja pahentua myöhemmin.

Borrelioosi aiheuttaa hyvin laaja-alaisia ja vaihtelevia iho-, nivel-, hermo-, sydän-, lihas- ja silmäoireita. Kasvohermohalvaus on yksi tavallisimmista oireista, ja sitä esiintyy etenkin lapsilla ja nuorilla. Laaja oirekirjo ja oireiden vaihteleva esiintymistiheys tekee borrelioosin diagnosoinnista joskus haastavaa.

 

Miten borrelioosia hoidetaan?

 

Borrelioositartunta paranee lähes aina antibioottikuurilla. Lääkäriin kannattaa mennä, jos punkin puremakohtaan ilmestyy viikon kuluessa laaja, punoittava ihottuma. Myös erilaiset yleisoireet kuten nivelkipu ja kuume kannattaa tarkistuttaa lääkärissä. Lääkäri voi hoitaa iho-oireita myös etävastaanotolla.

 

On tärkeää poistaa punkki iholta mahdollisimman nopeasti, kun purema on havaittu. Paras tapa poistaa puutiainen on napata siitä kiinni apteekissa myytävillä punkkipihdeillä, joilla punkki vedetään suoraan ylöspäin ihosta. Puremakohta tulee puhdistaa. Joskus puutiaisen väkäsmäinen leuka voi poistettaessa katketa ihon sisään, mikä voi aiheuttaa kutisevan iho-oireen. Sen vuoksi ei kuitenkaan tarvitse mennä lääkäriin.

Jos borrelioosin oireet jatkuvat antibioottikuurin jälkeen, lääkäri voi tutkia niin sanotun myöhäisborrelioosin vasta-aineet verikokeista tai aivo-selkäydinnesteestä. Myöhäisborrelioosi on varsin harvinainen, mutta sen oireet voivat olla vakavia ja vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun.

 

Kuinka suojautua punkeilta?

 

Kun liikut sellaisilla alueilla, joilla punkkeja esiintyy, hyvä suojautumiskeino on käyttää pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita. Laita housun lahkeet saappaiden tai sukkien sisään. Voit myös valita vaaleita vaatteita, joista punkit on helpompi havaita.

Punkki voi ryömiä vaatteissa tai iholla useita tunteja ennen kuin se pureutuu kiinni. Mikäli liikut alueella, missä esiintyy punkkeja, kannattaa punkkisyyni tehdä joka ilta.

 

Tutki huolellisesti vartalo, taivekohdat, korvantaukset sekä hiukset ja päänahka. Lapsilla punkki pureutuu usein ylävartaloon, joten hiuksiin ja korvantauksiin kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota. Punkkitarkastukseen kannattaa pyytää apua, sillä punkki saattaa piileskellä vartalon kohdissa, joihin itse on vaikea nähdä.

 


💉 Suojaa itsesi TBE:ltä – Punkkirokote nyt vain 49 €! 💉

 

 



 

 

Beauty Products

Pysy ajan tasalla

Tilaa Tori-Apteekin uutiskirje! Saat kuukausittain vaihtuvat tarjoukset ja hyödylliset vinkit suoraan sähköpostiisi.

KIITOS Olet nyt tilannut Tori-Apteekin-uutiskirjeen

Tori_valittamista.png

Hämeenlinnan Tori-Apteekki

Osoite

Hallituskatu 9

13100 Hämeenlinna

Aukioloajat

Ma - Pe: 8 - 21
​​Lauantaina: 9 - 18
​Sunnuntaina: 11 - 19

puh. 03 630 600
toriapteekki.hml@toriapteekki.fi

MenuLogo.png
Apteekin-verkkopalvelut-vet

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
Puh. 029 522 3341

ToriApteekkiLogo.png
bottom of page