top of page

KANNATTAA KYSYÄ- tositarinoita Tori-Apteekista

Moni meistä osaa kyllä ostaa itsehoitolääkkeen ihan itse. On kuitenkin tilanteita, joissa hyvät neuvot ovat kalliita – vaikka ne ovatkin ilmaisia. Apteekit ovat toimivin osa suomalaista terveydenhoitoa. Sillä, että itsehoitolääkkeitä myyvät asiantuntevat apteekin ammattilaiset, on iso merkitys. Ei välttämättä juuri minulle tai sinulle, vaan meille kaikille.


Seuraavat kysymykset ja tarinat ovat asiakkaidemme kysymiä tai farmaseuttiemme aitoja asiakaspalvelutilanteita.

MUISTA KYSYÄ, JOS ET TIEDÄ JA VARMISTAA VAIKKA TIETÄISITKIN.




Tositarinoita Tori-Apteekista


Uimahallista päivystykseen

 Vanhempi herra tuli hakemaan antihistamiinitablettia uimahallin saunasta tulleeseen ihottumaan. Hänen ystävänsä oli suositellut hakemaan allergialääkettä kyseiseen vaivaan, olihan se auttanut ystävän pojan oireeseen mainiosti.  Farmaseutti kartoitti tilannetta ja kyseli lisäkysymyksiä, joiden jälkeen farmaseutti epäili oiretta vyöruusuksi ja lähetti asiakkaan päivystykseen. Mies palasi apteekkiin viruslääkereseptin kanssa ja oli kovin kiitollinen.


Hengenvaaralliset mustelmat

Vanhempi rouva tuli apteekkiin hakemaan helpotusta herkästi muodostuviin mustelmiin. Verenohennuslääkityksestä kysyttäessä rouva ei ollut varma syömistään lääkkeistä, jolloin farmaseutti tarkisti hänen sähköiset reseptinsä. Sieltä löytyi kaksi erilaista verenohennuslääkitystä, joita ei ole tarkoituksenmukaista käyttää samaan aikaan (Pradaxa ja Eliquis). Rouva oli päässyt kuukausi aikaisemmin sairaalasta, jossa lääkitys oli vaihdettu toiseen, mutta vanha lääke oli jäänyt "päälle". Havainnon jälkeen farmaseutti soitti hoitavalle lääkärille asian varmistamiseksi ja vanhan lääkkeen resepti mitätöitiin. Samalla asiakkaalle varattiin kontrollilabrat ja lääkärikäynti.


Nenäsumutekoukusta voi olla hankala päästä irti

Nuori mies osti Otrivin- nenäsuihketta. Kassalla häneltä kysyttiin onko lääke tuttu ja muistutettiin että lääkettä tulisi käyttää vain mahdollisimman lyhyen aikaa. Kävi ilmi että hän oli käyttänyt suihketta allergiaoireiden hallintaan muutaman kuukauden. Hänen nenän limakalvonsa olivat tottuneet valmisteeseen ja nenä ei pysynyt enää auki ilman valmistetta. Miehelle myytiin kortisonipohjainen nenäsuihke ja annettiin ohjeet nenän totuttamiseen pois flunssasuihkeiden kierteestä.


Lisääntyneet sydänoireet johtuivatkin vatsalääkkeestä

Vanhempi rouva tuli asioimaan apteekkiin ja valitteli lisääntyneitä sydäntuntemuksia. Nitrosuihkeen käyttö oli lisääntynyt huomattavasti. Asiakkaan reseptit tarkistettiin reseptikeskuksesta ja kysyttiin, onko rouva tehnyt jotain muutoksia lääkityksiin tai käynyt oireen takia lääkärissä. Rouva kertoi kärsineensä ummetuksesta ja ostaneensa ystävän suosituksesta Vi-Siblin -valmisteen. Hän oli ottanut valmisteen aina aamupuuron ja lääkkeiden yhteydessä. Asiakasta neuvottiin ottamaan kyseinen valmiste erillään säännöllisistä lääkkeistä, sillä tämä saattaa vaikuttaa lääkkeiden imeytymiseen sekä varaaman ajan lääkärille, mikäli oire jatkuu tai pahenee. Asiakas palasi apteekkiin kahden viikon päästä ja hän kertoi oireiden loppuneen hänen siirrettyä Vi-Siblinin päiväruuan yhteyteen.


Älä uskoa kaikkea mitä netissä sanotaan

Keski-ikäinen mies pyysi vaimoilleen Postafen valmistetta. Farmasian oppilas kysyi lääkkeen käyttötarkoitusta ja mies sanoi että vaimolla on oksennustauti ja hän luki netistä että tämä sopii pahoinvointiin. Lääkettä ei myyty, koska se on tarkoitettu matkapahoinvointiin eikä oksennustaudin hoitoon.  Farmasian oppilas kertoi oksennustaudin kotihoidon ohjeista ja suositteli nesteytystä sekä maitohappobakteerivalmisteita. Hän myös ohjeisti ottamaan lääkäriin yhteyttä tarvittaessa. Yleensä vatsataudit menevät nopeasti ohi.



Asiakkaiden kysymyksiä

Tori-Apteekin farmaseuteilta uskaltaa kysyä mitä tahansa.
Kannattaa kysyä- ammattitaitoinen henkilökuntamme osaa vastata.

Miksi en voi käyttää Finrexiniä flunssaan ja Buranaa päänsärkyyn samaan aikaan?

Finrexin ja Burana sisältävät molemmat tulehduskipulääkettä ja niiden samanaikainen käyttö ei ole suotavaa, koska teho ei merkittävästi lisäänny, mutta haittavaikutukset lisääntyvät. Lääkkeitä voi ottaa saman päivän aikana, mutta annosvälin tulee olla riittävän pitkä. Mikäli toiselle kipulääkkeelle on tarvetta, sopii parasetamolivalmiste lisälääkkeeksi.


Kuinka paljon lääkettä voi olla kotona ennen kuin saa Kela-korvauksen?

Jos edellinen lääkemääräsi on ollut kuukauden annos, sinulla saa olla kotona jäljellä lääkettä 1 viikoksi. Jos olet ostanut 2 kuukauden lääkkeet, sinulla saa olla lääkettä 2 viikoksi jäljellä, ja jos olet ottanut enimmäismäärän eli 3 kuukauden annoksen, sinulla saa olla 3 viikon lääkkeet  jäljellä ennen seuraavaa hakukertaa. Mikäli olet epävarma niin kysy, me autamme.


Miksi en saa aina samaa lääkettä, mitä lääkäri on määrännyt? Mistä johtuu niin monen lääkkeen saatavuusongelmat?

Yhdellä lääkkeellä saattaa olla 10 eri valmistajaa ja kaikkia ei aina löydy jokaisen apteekin varastosta. Monesti vaihtokelpoisista tuotteista iso osa on saman hintaisia, jolloin niitä ei ole järkevää kaikkia pitää saatavilla. Lääkkeiden hinnat saattavat vaihdella 2 viikon välein ja mikäli lääkkeellesi on edullisempi vaihtoehto, tarjoamme sitä sinulle. Mikäli haluat jonkun tietyn valmisteen, olemme aina valmiita tilaamaan sen, mikäli sitä vain on saatavilla.




Lue lisää kampanjasta ja tarinoita apteekin arjesta- https://www.apteekki.fi/kannattaa-kysya


NÄHDÄÄN APTEEKILLA!




bottom of page