Muista punkkisyyni
Rannikkoalueilla liikuttaessa kannattaa tehdä iltaisin punkkitarkastus. Iholle ehtineen punkin nopea irrotus voi estää mahdollisen borrelioosin.
1. Punkkialueet Punkkeja tavataan Suomessa yleensä huhtikuusta marraskuuhun. Turun saaristo ja Ahvenanmaa ovat tällä hetkellä suurimpia riskialueita.
2. Ehkäisykeinot Borrelioosi- tai TBE-tartunnat (Kumlingenin tauti) voidaan välttää parhaiten ehkäisemällä punkin pureutuminen ihoon. Borrelioosi voidaan vielä ehkäistä, jos toimitaan noin vuorokauden kuluessa puremasta. TBE:tä vastaan on olemassa rokote.
3. Poista ajoissa Borrelioosia vastaan ei ole vielä rokotetta olemassa. Kun punkki alkaa imeä ihmisen verta, sen suolisto aktivoituu ja bakteeria siirtyy ihmiseen. Punkin poistamiseen on aikaa noin vuorokausi. Punkki lähtee irti tasaisella, hitaalla vedolla ilman kiertoa tai vääntöä.
4. Ensioireiden ilmaantuvuus Yleensä punkin pureman ensioireet ilmaantuvat noin 1–4 viikon jälkeen. Siinä vaiheessa ei yleensä pystytä vielä määrittämään borrelioosin vasta-aineita verestä.
5. Ihottuma ei ole aina vaarallista Ihottuma kuuluu punkin pureman aiheuttamiin oireisiin. Se voi olla vaaratonta näppylämäistä ihoärsytystä, jonka laajuus on noin 2–3 cm alueella pureman ympärillä. Tällaiselle paikalliselle ihottumalle ei tarvitse tehdä mitään.
6. Borrelian aiheuttama ihottuma Jos ihottuma suurenee nopeasti ja on yli 5 cm, on kyseessä todennäköisesti borrelia. Ihottuma voi olla rengasmainen ja reunat punaisempia. Tällaisen ihottuman ilmaannuttua on syytä hakeutua lääkäriin.
7. TBE aiheuttaa aivokuumetta TBE:n alkuoireet ilmaantuvat yleensä 1–2 viikkoa puremasta influenssamaisena tautina. Aivokuume alkaa vasta noin viikon kuluttua ensioireiden jälkeen. Asiantuntijana apulaisylilääkäri Kenneth Wilson, Paraisten terveyskeskus Teksti: Riitta Rautakoura
コメント