top of page

Onko sinulla riittävä D-vitamiinitaso?


Mikä on D-vitamiinin saantisuositus?

Pimeä talvi voi ehdyttää elimistön D-vitamiinivarastot. Tarkista ohjeillamme, saatko riittävästi D-vitamiinia.

D-vitamiinin saantisuositus ei varsinkaan Suomen talvessa täyty luonnostaan. Alle 18-vuotiaille lapsille, odottaville äideille sekä yli 75-vuotiaille suositellaan D-vitamiinilisää ympäri vuoden riittävän saannin varmistamiseksi. Myös terveiden, työikäisten aikuisten kannattaa käyttää D-vitamiinivalmisteita loka-maaliskuussa, jos ruokavalioon ei kuulu päivittäin D-vitaminoituja maitotuotteita ja margariinia sekä kalaa 2–3 kertaa viikossa.

D-vitamiinin saanti heikkenee talvella D-vitamiinin tärkein tehtävä on lujittaa luitamme. D-vitamiinia tarvitaan sekä luuston muodostumiseen kasvuiässä että luukudoksen ylläpitoon aikuisiässä. D-vitamiini vaikuttaa myös useimmissa puolustusjärjestelmän soluissa. D-vitamiinin kaikkia terveysvaikutuksia ei todennäköisesti vielä edes tunneta. "Onkin tärkeää huolehtia D-vitamiinin riittävästä saannista erityisesti talvella, jolloin sitä ei muodostu iholla auringonvalon vaikutuksesta", kertoo tutkija Maija Miettinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL).

Miten D-vitamiinin puutos näkyy? Suomessa D-vitamiinia lisätään nestemäisiin maitotuotteisiin ja margariiniin, mikä on kohentanut väestön D-vitamiinin saantia. ”D-vitamiinin puutosta ei voi yleensä itse havaita mistään oireista. Ainoa keino selvittää veren D-vitamiinitaso on mitata se verikokeilla”, Miettinen muistuttaa.

Kannattaako D-vitamiinitason mittaus? ”Esimerkiksi synnytys tai leikkaus laskee D-vitamiinitasoja merkittävästi muutamaksi kuukaudeksi. Myös perintötekijät vaikuttavat elimistön D-vitamiinitasoon, mikä tarkoittaa, että toisilla tasot ovat luonnostaan hieman matalampia kuin toisilla”, Miettinen kertoo. Halutessasi voit tarkistaa oman D-vitamiinitasosi verikokeella, jossa mitataan elimistön 25-hydroksi-D-vitamiinin pitoisuus. Jos tulos on alle 50 nanomoolia litrassa, saat todennäköisesti liian vähän D-vitamiinia. ”Joskus D-vitamiinitaso todetaan matalaksi, vaikka D-vitamiinivalmisteet ovat käytössä. Silloin on hyvä varmistaa, liittyykö matala D-vitamiinitaso esimerkiksi suolistosairauteen, kuten keliakiaan, joka heikentää ravintoaineiden imeytymistä”, Miettinen huomauttaa.

D-vitamiinin saantisuosituksia ei kannata ylittää Vaikka on tärkeää huolehtia D-vitamiinin riittävästä saannista, ylisuurista annoksista voi olla myös haittaa. Ravintolisän suositeltavaa vuorokausiannosta tulee noudattaa. Alle vuoden ikäisille ei suositella yli 25 mikrogramman säännöllistä, päivittäistä D-vitamiinin käyttöä. Heille suositeltava annos on 10 mikrogrammaa päivässä. Yli kaksivuotiaiden lasten suositeltava vuorokausiannos on 7,5 mikrogrammaa päivässä, aikuisten 10 mikrogrammaa ja yli 75-vuotiaiden 20 mikrogrammaa. Päivittäinen annos ei saisi 1–10-vuotiaillakaan olla säännöllisesti yli 50 mikrogrammaa ja sitä vanhemmilla yli 100 mikrogrammaa. ”Jos elimistön D-vitamiinitaso on riittävä, suositeltua suurimmista annoksista ei ole havaittu erityistä hyötyä”, Miettinen toteaa. ”Suomalaisten D-vitamiinitasot ovat selvästi nousseet vuosituhannen alusta. Vakava puutos on nykyään onneksi harvinainen”, Miettinen summaa.


Ps. Tiesithän, että apteekista saa nykyään D-vitamiinin määrittämiseen tarkoitettuja, helppokäyttöisiä kotitestejä.Comments


bottom of page