top of page

Syyhy leviää Suomessa

Syyhypunkki – Kutiseva vaiva

 

 Tänään haluamme käsitellä yleistä, mutta usein vähemmälle huomiolle jäävää ihovaivaa - syyhypunkkia. Syyhypunkki (Sarcoptes scabiei) on pieni hämähäkkieläimiin kuuluva otus, joka aiheuttaa erityisesti ihon kutinaa ja muita iho-oireita oireita. Apteekistamme löydät helpotusta syyhypunkin aiheuttamiin vaivoihin.

 

Syyhypunkki ja tartuntatavat

Syyhypunkki leviää ihmisestä toiseen läheisen ihokosketuksen välityksellä. Oireet alkavat yleensä 3–6 viikon kuluttua tartunnasta. Punkki kaivaa käytäviä ihon sarveiskerrokseen, mikä aiheuttaa kutinaa ja punoittavia näppylöitä erityisesti sormiväleihin ja ranteisiin, mutta myös muualle kehoon.

 

Syyhyn tunnistaminen ja hoito

Syyhypunkin tunnistaminen on tärkeää ennen hoidon aloittamista. Lääkäri käyttää mikroskooppia, suurennuslasia tai dermatoskooppia diagnoosin varmistamiseksi. Itsehoidossa käytetään permetriiniä sisältävää voidetta, ja hoito toistetaan 7-10 päivän kuluttua. Myös läheiset hoidetaan mieluiten kahdesti.
 

Apteekin rooli syyhypunkin hoidossa

Apteekistamme löydät ilman reseptiä permetriiniä sisältävää voidetta, joka on tehokas syyhytartunnan hoidossa. Voide levitetään iholle leuasta alaspäin ja hoito toistetaan ohjeiden mukaisesti. On tärkeää hoitaa kaikki samassa taloudessa asuvat henkilöt samaan aikaan, jotta uudelleentartunnalta vältytään.

 

Lisäksi tarjoamme apua ja neuvoja syyhypunkin aiheuttaman kutinan hallintaan. Hoidon jälkeinen kutina voi jatkua hetken, mutta apteekistamme löydät muun muassa kortisonivoiteita, jotka auttavat kutinan rauhoittamisessa.

 

Milloin lääkäriin?

Jos kutina jatkuu hoidon jälkeen, on syytä hakeutua lääkärin hoitoon. Lääkäriin kannattaa mennä myös, jos diagnoosi on epävarma tai jos syyhyhoidon jälkeen kutina ei helpota 2-4 viikossa.

 

Syyhypunkin ehkäisy

Paras tapa ehkäistä syyhypunkin leviämistä on hoitaa oireilevat henkilöt ja heidän lähipiirinsä asianmukaisesti. Ilmoita esimerkiksi lapsen syyhystä päiväkotiin tai kouluun ja noudata eristystä kunnes hoito on annettu.

 

Jos epäilet syyhypunkin aiheuttamia oireita, älä epäröi käydä apteekissamme. Olemme täällä auttaaksemme sinua voittamaan tämän kutisevan vaivan!

 

Ystävällisin terveisin,

Tori-Apteekki

Comments


bottom of page