top of page

Ärtyvän suolen oireyhtymä, IBS – mitä se on?

Päivitetty: 28. lokak. 2023Ärtyvän suolen oireyhtymä (irritable bowel syndrome eli IBS) on yleinen toiminnallinen vaiva, johon liittyy vatsakipuja sekä poikkeavaa suolen toimintaa eli ripuli-, ummetus- tai turvottelutaipumusta. Aikaisemmin tilaa kutsuttiin ärtyneeksi paksusuoleksi, mutta nimi on muutettu, koska myös ohutsuolen on todettu olevan osallisena oireisiin. Toiminnallinen oireyhtymä tarkoittaa, että oireet syntyvät maha-suolikanavan toiminnasta. Taustalla ei siis ole elimellistä sairautta, kuten tulehdusta tai kasvainta. Ärtyvä suoli on pikemmin ominaisuus kuin sairaus. Ärtyvän suolen oireyhtymässä tärkeää onkin oppia huomioimaan herkkää vatsaansa.

Ärtyvän suolen oireyhtymän eli IBS:n oireet

Mikä aiheuttaa IBS-oireet Ärtyvän suolen oireyhtymässä suolen toiminta on häiriintynyt, ja lääkärin tekemissä tutkimuksissakaan ei useimmiten löydy mitään varsinaista vikaa. Oireyhtymän syyt eivät ole tarkkaan tiedossa. Joillakin oireyhtymää sairastavista suolikaasua muodostuu tavallista enemmän. Joillakin puolestaan suoli on tavallista herkempi supistele­maan. Vatsakivun taustalla voi olla myös herkkä sisäelintunto, jolloin suolen normaali supistelu aistitaan poikkeavan voimakkaana tai kivuliaana.

IBS-oireet ovat monimuotoisia Oireina on vatsan turvotusta sekä eri puolilla vatsaa tuntuvaa kipuilua. Monelle ärtyvän suolen häiritsevimmät oireet ovat iltaa kohti pahenevat vatsan turvotus ja ilmavaivat. Oireyhtymä voidaan jakaa ummetus- ja ripulipainotteiseen sekä sekamuotoiseen, jossa nämä kaksi vuorottelevat. Tyypillistä on myös tunne siitä, että ulostaessa suoli ei tyhjene kunnolla. Oireet ovat usein kausiluonteisia. Ne voivat kadota viikoiksikin ja palata taas. IBS:n hoito FODMAP ruokavaliolla ja elintavoilla Koska ärtyvän suolen oireyhtymässä kyse on pikemmin tietynlaisista ominaisuuksista kuin sairaudesta, siihen ei ole parantavaa hoitoa. Ärtyvän suolen oireiluun voi kuitenkin vaikuttaa paljon itse. FODMAP ruokavalio ärtyvän suolen hoitona Oireita voi vähentää löytämällä itselle sopivan ruokavalion. Suurin osa ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavista saa helpotusta vatsan tur­votukseen ja ilmavaivoihin välttämällä ruokavaliossaan FODMAP-hiilihydraatteja eli kaasua muodostavia hiilihydraatteja. Yksinkertainen keino vähentää FODMAP-hiilihydraatteja on välttää seuraavia elintarvikkeita:

 • Palkokasvit (linssit, pavut, herneet)

 • Sipulikasvit

 • Kaalit

 • Makeiset ja muut tuotteet, joissa on ksylitolia, sorbitolia, mannitolia tai maltitolia

 • "Vatsajogurtit" ja "terveysjuomat", jotka sisältävät lisättyjä kuituja, inuliinia ja frukto-oligosakkarideja (FOS)

 • Laktoosi eli maitosokeri (siirtyminen laktoosittomiin maitotuotteisiin)

FODMAP-ruokavalion tiukentaminen:

 • Jos tarvitaan merkittäviä muutoksia ruokavaliossa, on syytä kääntyä ravitsemusterapeutin puoleen, jolloin varmistetaan ruokavalion turvallisuus.

Elintavat ärtyvän suolen hoitona Lii­kunnan on todettu vähentävän ärtyvän suolen oireita. Liikunta nopeuttaa suolikaasun ja ulosteen läpikulkuaikaa paksusuolessa. Myös henkiset tekijät vaikuttavat oireisiin. Stressi, ahdistus ja masen­nus voivat saada suolen reagoimaan. Tutkimukset viittaavat psykote­rapian antavan oireisiin helpotusta. Ärtyvän suolen oireenmukainen itsehoito Tarvittaessa ärtyvän suolen oireita voi lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla itsehoitovalmisteilla:

Milloin lääkäriin? Lääkäriin on hakeuduttava seuraavissa tilanteissa:

 • Esiintyy myös muita oireita, esimerkiksi laihtumista ja väsymystä.

 • Ulosteessa on verta.

 • Ripulitaipumus tai ummetus on alkanut hiljattain, ja jatkunut muutamia viikkoja.

 • Suvussa esiintyy paksusuolen tai munasarjojen syöpää.

 • Vaivat jatkuvat hankalina omahoidosta huolimatta.

Lähteet: 1 Vatsatalo.fi: Ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS. Haettu 21.2.2020. 2 Duodecim: Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS). Haettu 21.2.2020. 3 Punkkinen Jari: Ärtyvän suolen lääkehoito. Yleislääkäri. Nro 7, 23.10.2019. Sivut 9-12. 4 Allergia-, iho- ja astmaliitto ry: Muut ruuan aiheuttamat oireet. Haettu 21.2.2020. 5 Uutispalvelu Duodecim: Ärtyvän suolen oireyhtymä lievittyy puhelin- ja nettiterapialla. Haettu 24.2.2020. 6 Weerts Z., Masclee A., Witterman B. et al. Efficacy and Safety of Peppermint Oil in a Randomized, Double-Blind Trial of Patients With Irritable Bowel Syndrome. Gastroenterology 2020, Volume 158, Issue 1, Pages 123–136.

Comments


bottom of page