top of page

Pese koirasi oikein

Päivitetty: 28. lokak. 2023


Vinkkejä koiran pesuun

Likainen koira pitää saada puhtaaksi. Kuinka usein koiran voi pestä? Miten koira pestään? Mitä tehdä, jos pesut kuivattavat koiran ihoa? Lue parhaat vinkit koiran pesuun.

Viis ravasta ja roiskeista! Tara-setteri nauttii elämästä ja päivittäisistä metsä- ja peltolenkeistään. Keväällä Tara likaantuu pellolla päivittäin, ja kotiin tultaessa se pitää pestä. Tiheät pesut tuntuvat kuitenkin kuivattavan Taran ihoa. Taran tilanne on tuttu monen maalla elävän ja paljon vapaana liikkuvan koiran omistajalle. Orion Pharman Eläinlääkkeiden tuotepäällikkö Risto Lötjönen-Pihlaja kertoo, miten koiran saa puhtaaksi ilman, että sen iho kuivuu.

1. Pese koira sieltä, mistä se on likaantunut Terveihoinen turre tarvitsee pesua, jos sen turkissa on näkyvää tai käsiin tuntuvaa likaa – yleensä kerran, pari vuodessa. Tiheät pesut kuivattavat ihoa, mutta koiran elinympäristö, harrastukset ja karvan laatu vaikuttavat pesuväleihin. Turkkirodut pestään usein, sillä likainen karva takkuuntuu herkästi. Vatsan alustan ja tassut voit huuhtaista tarvittaessa vaikka joka päivä. Pese tassut varpaanväleineen aina kurakelillä ja suolatuilla teillä kävelyn jälkeen vedellä. Käytä tarvittaessa päivittäiseen käyttöön sopivaa, koirien omaa pesunestettä. Kuivaa tassut huolella. Talvella pesu on hyvä ajoittaa iltalenkin jälkeiseen aikaan, jottei kostea koira vilustu. Punkkiaikana koira pestään vähintään viikkoa ennen kuin ulkoloisilta suojaava valelulios levitetään turkkiin. Ulkoloislääke leviää ihon rasvan mukana, joten huonosti ajoitettu pesu haittaa sen tehoa.

2. Panosta koiran pesunesteisiin ja pesupaikkaan Ihmisten sampoot ovat koiralle sopimattomia eikä niillä tule puhdasta. Valitse pesuneste, joka sisältää koiran ihoa kosteuttavia ainesosia ja sopii pennullekin – kura-aikaan vaikka päivittäiseen käyttöön. Apteekissa ja eläinlääkäreillä on omat sampoonsa iho-ongelmien, kuten hilseilevän ihon, hoitoon Laimenna sampoo valmiiksi vaikka puhtaaksipestyyn, vanhaan tiskiainepulloon. Levitä tarvittaessa lattialle suihkumatto, joka estää liukastelun märillä laatoilla. Jos pesu ei kuulu koirasi lempipuuhiin, varaa namipussi lähettyville ja palkitse lemmikkiäsi hyvin tehdystä työstä.

3. Kastele turkki läpimäräksi Aukaise mahdolliset turkin takut ennen pesua. Pesupaikalla kastele koiran turkki läpimäräksi, alusvillaa myöten. Kädenlämpöinen vesi tuntuu koirasta mukavalta. Suihkuta ylhäältä alaspäin, jottei vesi solahda kurjasti kuonoon tai silmiin. Varo, ettei vettä joudu korviin. Puristele pesuaine pitkään turkkiin. Hankaava liike kuluttaa ja takuttaa sen. Yleensä yksi vaahdotus riittää. Ihoon jäänyt sampoo kutittaa ja kuivattaa, joten huuhtele koira runsaalla vedellä. Suihkussa huuhtelu onnistuu ammetta paremmin.

4. Kuivaa koiran turkki käsin ja viimeistele lopputulos hoitoaineella Puristele koiran turkki aluskarvoineen kuivaksi pyyhkeellä: märkä iho on hyvä alusta ihotulehduksille. Pitkäturkkinen näyttelykoira kuivataan omalla föönillään. Föönin kanssa pitää olla tarkkana ja tarkistaa puhallusilman lämpötila omaan käsivarteen. Liika lämpö tuntuu ikävältä ja kuivattaa ihoa. Jos suosit poispestävää hoitoainetta, levitä se märkään turkkiin. Se leviää siihen tasaisemmin kuin pyyhekuivaan. Turkkiin jätettävä hoitosuihke sopii liukasturkkisille ja lyhytkarvaisille kavereille, myös kuivaihoinen koira ilahtuu siitä. Valitse suihkeeksi vain miedosti tuoksuva tai kokonaan tuoksuton, jottei se häiritse koiran herkkää hajuaistia.

Teksti Virve Järvinen


bottom of page